فواید میوه‌ها‏، خواص غذاها

فواید میوه‌ها‏، خواص غذاها

عدس، غذایی کامل و پُر انرژی است و ویتامین‌های «آ»، «ب» و «ث» دارد. عدس مقدار زیادی آهن و کلسیم دارد. از عدس می‌توان به جای گوشت استفاده کرد. به همین علّت به آن «گوشت گیاهی» می‌گویند. عدس برای کودکان، افراد کم خون و مادران شیرده بسیار مفید و سودمند است. همچنین عدس برای کسانی که کارهای بدنی سخت انجام می‌دهند، به ویژه ورزشکاران مفید است. عدس و حبوب دیگر را موقع خوردن باید خوب جوید. این کار باعث می‌شود تا با آب دهان به خوبی مخلوط و زود هضم شود. خوردن عدس برای افراد چاق و کسانی که ناراحتی کبد دارند، توصیه نمی‌شود.آب لیمو بهترین غذای پوست
به گزارش اطلاعات؛ لیمو ویتامین‌های «آ»، «ب» و «ث» دارد. به همین سبب در تقویت بدن و آرامش بخشیدن به اعصاب بسیار مفید است. وجود ویتامین «آ» در لیمو باعث می‌شود که جسم ما جوان بماند. ویتامین «ث» موجود در لیمو به ما سلامت و شادابی می‌دهد.‏‏برای استفاده از خواص و طعم لیمو، آن را خشک می‌کنند، چون لیموی خشک را می‌توان به مدّت زیادی نگه‌داری کرد. بنابراین لیمو عمانی از خشک کردن نوعی لیموترش به دست می‌آید و به عنوان چاشنی غذا به کار می‌رود.لیمو ترش در شمال و جنوب ایران به عمل می‌آید. لیمو عمانی، خشک شده لیموی جنوب است.لیموی شمال ایران پُر آب تر،ترش‌تر و پوست نازک‌تر است، امّا لیموی جنوب ایران کم آب‌تر و پوست آن ضخیم‌تر است. ما ایرانی‌ها در پختن انواع غذاها از لیمو عمانی استفاده می‌کنیم. با این کار هم غذای ما خوشمزه می‌شود و هم از ویتامین‌های موجود در لیمو استفاده می‌کنیم.می دانید غذاهای چرب برای بدن مناسب نیستند، امّا اگر کسی می‌خواهد از این نوع غذاها استفاده کند، حتماً در آن لیمو عمانی بریزد. البتّه علاوه بر لیموی خشک، می‌توان از آب‌لیمو هم استفاده کرد، چون لیموی خشک و آب‌لیمو به هضم غذای چرب کمک می‌کنند. آب‌لیمو بهترین غذای پوست بدن نیز است. زیرا پوست را نرم نگه می‌دارد و باعث می‌شود پوست بهتر تنفّس کند. آب‌لیمو همچنین ادرار را زیاد می‌کند. به همین دلیل است که دردهای کلیّه و مثانه را تسکین می‌دهد. مخلوط آب‌لیمو و شکر علاوه بر این که حالت استفراغ را از بین می‌برد، شربتی مقوّی است و تب را کاهش می‌دهد. خوردن لیمو عمانی و آب‌لیمو را در برنامه غذای هفتگی خود قرار دهید و سلامت خود را بیمه کنید.باقلا و خاصیّت آن
باقلا غذای سبکی است که مقدار بسیار زیادی ویتامین‌های «آ»، «ب»، «ث» و «ای» دارد. همچنین در آن آهن زیادی موجود است. به همین علّت از غذاهای خون ساز است و مغز استخوان را تقویت می‌کند. خوردن باقلا برای افراد لاغر مناسب است.باقلا زود هضم است و سینه و ریه را پاک می‌کند. همچنین باقلا سرفه خشک را درمان می‌کند و برای اسهال نیز مفید است. کسانی که کلیه آنها سنگ ساز است، بهتر است باقلا بخورند. البتّه در خوردن باقلا نباید زیاده روی کرد، چون معده را سنگین می‌کند. باقلای خشک مقوّی‌تر از باقلای تازه است و شیر مادران را زیاد می‌کند.نخود، دارای پروتئین
‏نخود دارای مقدار زیادی پروتئین است. نخود ویتامین «آ»، کلسیم و آهن زیادی نیز دارد.مصرف آن برای تقویت و رشد بدن بسیار مفید است.نخود همچنین خون ساز است و برای کسانی که دچار کم خونی هستند، مناسب است، امّا به یاد داشته باشیم که نخود دیر هضم است و معده را دچار نفخ می‌کند. بنابراین افرادی که معده ضعیفی دارند، باید نخود کمتری مصرف کنند.‏

غوره و آب غوره

غوره، میوه نارس انگور است که دارای طعم ترشی است. غوره دارای اسیدهای آلی و قند می‌باشد.‏غوره برای افراد مبتلا به چربی خون بسیار فایده دارد و ضد عفونی‌کننده بدن نیز هست. همچنین اگر با سالاد میل شود، برای لاغر کردن سودمند است.‏هرگز غوره را با معده خالی نخورید، چون روی معده اثر بد می‌گذارد. همچنین خانم‌های باردار از خوردن زیاد غوره خودداری کنند،‌ چون غوره ادرارآور است و ممکن است موجب سقط جنین شود.‏
خواص درمانی غوره:
غوره از نظر طب قدیم ایران سرد و قابض است.‏
‏1‌ـ در درمان ورم مخاط دهان و نرمی لثه‌ها موثر است.‏
‏2‌ـ آب غوره برای درمان چاقی مفرط مفید است.‏
‏3‌ـ بیماری اسکوربوت که به دلیل کمبود ویتامین ‏C‏ در بدن به وجود می‌آید، با آب غوره درمان می‌شود.‏
‏4‌ـ در دفع زردی موثر است.‏
‏5‌ـ حرارت و صفرای بدن را دفع می‌کند و روده‌ها را ضد عفونی می‌کند.‏
‏6‌ـ آبغوره تقویت‌کننده کبد است.‏
‏7‌ـ برای برطرف کردن ورم گلو، آب غوره قرقره کنید.‏
‏8‌ـ برای دفع کرم روده و تقویت معده باید مدت پنج روز آش آبغوره همراه با زیره سیاه مصرف کنید.

انار معجزه طبیعت

همانطور که طبیب بزرگ , ابوعلی سینا در کتاب القانون خود نوشته است انار از میوه هایی است که تمام قسمت های ان خواص دارویی دارد.ابو علی سینا ذکر کرده است که گل انار خونریزی را بند آورده و لثه ها را تقویت می کند، پودر انار زخم های کهنه و مزمن را معالجه می کند و پوست درخت اناررا برای معالجه التهاب کبد، سرفه و زخم به کار می برده است. امروزه تحقیقات زیادی در مورد خواص انار و ترکیبات موجود در آن انجام شده است که موید اثرات مفید انار در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها می باشد. و بعلت وجود ترکیبات دارویی حتی از پوست آن در صنایع داروسازی استفاده می شود.

85% عصاره انار را آب و 10 % ان را قندهای ساده تشکیل می دهد همچنین , 1.5 % پکتین دارد که یکی از انواع فیبرها است ودر حفظ سلامت روده ها نقش دارد

انار منبع خوبی از ویتامین های B1 , B2 , ویتامین K و C می باشد . دانه های انار منبع خوبی از فیبر می باشند و حاوی چند نوع فیتواستروژن هستند.

انار منبع غنی ازانواع آنتی اکسیدانهای قوی می باشد . تمام بخشهای انار دارای مواد آنتی اکسیدانی هستند. نتایج حاصل از مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می دهند که مصرف میوه ها و سبزی هایی که حاوی ترکیبات پلی فنولیک هستند، به میزان قابل توجهی از میزان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی، سکته های مغزی و سرطان های مختلف می کاهند. مواد آنتی اکسیدانی از طریق تخریب رادیکال های آزاد حاصل از متابولیسم در بدن, تاثیرات مفید خود را اعمال می کنند. در سال های اخیر مطالعات فراوانی در زمینه تاثیرات بالقوه آنتی اکسیدان های پلی فنولیک در مجامع علمی مختلف انجام شده است که نتایج این مطالعات مزایای فراوان مصرف میوه هایی که دارای رنگدانه قرمز هستند را نشان می دهد . انار، انگور قرمز و توت های مختلف قرمز رنگ , از جمله این میوه ها بشمار می روند. انار در این میان به دلیل دارا بودن مقادیر بالایی از این ترکیبات بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. خاصیت آنتی اکسیدانی انار و همچنین خواص ضدتوموری پوست آن از جمله فواید این میوه بشمار می روند که توجه محققان در سراسر دنیا را به خود جلب کرده اند. ظرفیت آنتی اکسیدانی این میوه بیشتر به دلیل وجود تانن های قابل هیدرولیز شدن مانند "پانی کالاجین" در ترکیب آن است. این ماده که خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد، بیشتر در پوست و قسمت های سفید داخل آن یافت می شود.. ترکیبات پلی فنولیک انار ، 15 تا 30 برابر در از بین بردن و خنثی کردن رادیکال های آزاد موفق تر عمل می کند و از این رو خاصیت آنتی اکسیدانی انار در مقایسه با انگور قرمز و چای سبز تا سه برابر بیشتر گزارش شده است.

انار در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی موثر است

تحقیقات بسیار زیادی انجام شده است و نتایج نشان داده است که انار با مکانیسم های مختلف در پیشگیری از اترواسکروزیز یا تصلب شرائین مفید است.

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها از اکسیداسیون کلسترول بد یا LDL در جدار عروق جلوگیری می کند. تجمع غیر طبیعی پلاکت ها ( سلولهای خونی که در انعقاد خون نقش دارند) نیز یکی دیگر از فاکتورهای ایجاد کننده اترواسکروزیز می باشد که انار از تجمع انها جلوگیری کرده و بدین ترتیب خطر تشکیل لخته خون و سکته و تصلب شرائین را کاهش می دهد.

همچنین برخی میوه جات مانند انار حاوی فرم طبیعی داروی اسپرین ,به نام سالیسیلات هستند که در کاهش حملات قلبی مفیدند.

وجود ترکیبات ضد التهابی در میو ها به ویژه انار سبب می شود که با عوامل التهاب ز ا در بدن که منشاء بسیاری از بیماریها می شوند مقابله شود. به طور مثال خاصیت ضد التهای انار از ایجاد اسیب به سلولها در نتیجه رادیکالهای ازاد جلوگیری می کند.

محققان حدس می زنند که این همه اثرات مفید تنها وابسته به وجود یک ترکیب خاص در انار نیست بلکه ترکیبی از مواد این خواص را ایجاد کره است.

انار نه تنها پیشگیری کننده حتی درمان کننده!!!

نه تنها انار در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی موثر است بلکه می توان گفت در درمان بیماریهای قلبی نیز نقش دارد.

در مطالعه ای که در سال 2004 میلادی انجام شد نتایج نشان داد که مصرف روزانه انار در افراد با درجاتی از تنگی و گرفتگی شریان کاروتید در طول مدت زمان 3 سال باعث کاهش در ضخامت چربی درجدار رگ کاروتید در گردن شد. ضخامت چربی در برخی مناطق عروق در گردن با میزان گرفتگی عروق کرونر قلبی مرتبط هستند. مصرف مرتب انار با 30 % کاهش در ضخامت چربی در این مطالعه همراه بود.

انار به علت خواص ضد التهابی , در کاهش فشار خون مفید است. و در مطالعه حاضر مصرف انار به 20 % کاهش در فشار خون منجر شد. محققان با مشاهده چنین نتایجی بسیار امیدوار شده اند که بتوان از خواص درمانی طبیعی در درمان بسیاری از بیماریها استفاده کرد

ماهی تن

ماهی ها بطور عموم جزء دسته غذاهای پر خاصیت به حساب می آیند و به خصوص در سالهای اخیرو با افزایش نتایج مثبت حاصل از تحقیقات جایگاه مناسبی هم در برنامه غذاییروزانه افراد باز کرده اند.ماهی تن از آن غذا هایی است که به دلیل سادگی تهییه،در فهرست غذاهای اغلب خانواده جای دارد ، اما ماهی تن چه خواص ویژه ای دارد؟

انواع ماهی های تن Tuna Fish که گاهی به غلط تن ماهی نامیده می شوند ، زیر مجموعه ای از خانواده بزرگ ماهی های اقیانوسی به نام Scombridae هستند و در زیر شاخه Thunnus دسته بندی می شوند . بعضی از انواع تن خون گرم هستند. بر خلاف انواع دیگر ماهی که گوشت سفید دارند ،ماهی تن گوشت صورتی یا قرمز تیره دارند. علت قرمزی گوشت این نوع از ماهی ، میزان زیاد میوگلوبین (پروتئین محتوی آهن در عضله )است از این رو گوشت سفید ماهی تن دارای پروتئین و ویتامین های بسیاری است.ماهی تن منبع بسیار خوبی برای پروتئین ، مواد معدنی نظیر سلنیوم ،منیزیم و پتاسیم و همچنین ویتامین های

ب 1 ، ب6 ، ب3 است.

مهمتر از همه این که گوشت ماهی تن هم مانند گوشت بیشتر انواع ماهی ها ، سر شار از اسید های چرب ضروری مانند امگا 3 است که مصرف آن ضایعات پوستی و التهابات را کاهش داده و سرعت بهبود در بیماران قلبی را بالا میبرد. اسیهای چرب امگا 3 به طور کلی از مواد مغذی به شمار می آیند که حکم پیشگیری کننده از بیماری های مزمنی نظیر بیماری های قلبی- عروقی ،دیابت نوع دوم و برخی از انواع سرطان را دارند.

خوردن ماهی های حاوی امگا 3 برای کاهش بیماری های قلبی- عروقی بسیار مفید است جرا که این ماده مغذی میزان چربی خون (چربی هایی مانند کلسترول و تری گلیسیریدها) را کاهش می دهد؛میزان کلسترول خوب یا HDL را افزایش میدهد؛تجمع پلاکت را پائین می آورد و از لخته شدن خون جلوگیری می کند،با کاهش سلول های اندو تلیال و تولید مشتقات پلاکت عامل رشد ، از ضخیم شدن رگ ها جلوگیری می کند؛ فعالیت دیگر مشتقات شیمیائی سلولهای دیواره رگها که باعث آرامش و باز شدن رگها می شود را افزایش می دهد؛ تولید مواد پیام آورنده های شیمیائی بنام سیتوکسین ها را نیز کم می کند،موادی که در واکنش التهاب مربوط به سختی رگ ها نقش دارند.

ماهی تن از جهت دیگری هم برای بیمارین قلب مفید است چرا که با دارا بودن ویتامین ب 6 ،سطح همو سیستئین خون را پائین می آورد و از آسیب به دیواره رگ پیشگیری می کند .انجمن قلب آمریکا برای بیماران مبتلا به تری گلسیرید بالا و فشار خون بالا ، مصرف دو بار در هفته ماهی های حاوی امگا 3 نظیر ماهی تن را توصیه می کند .چرا که در تحقیقات این انجمن در سال 2005 ،به میزان 6/6 درصد کاهش تری گلسیرید در گروه مصرف کننده ماهی های امگا 3 اتفاق افتاده.مصرف ماهی تن برای مبتلایان به دیابت نوع دوم هم سودمند است البته بهتر است که این بیماران از انواع تازه یا قوطی شده در اب به جای روغن دار استفاده کنند. همچنین خوردن ماهی غنی از امگا3 مانند ماهی تن ، حداقل هفته ای دوباراز پیشرفت گرفتگی رگ ها در زنان دیابتی پس از یائسگی آنان جلوگیری می کند مصرف ماهی تن برای دانش آموزان به خصوص در ایام امتحانات هم بسیار توصیه می شود ؛ چرا که عملکرد مغز را افزایش می دهد .

مضرات :

ماهی تن از جمله ماهی هایی است که علاوه بر مواد مفید مانند فسفر و ید از میزان جیوه قابل توجهی هم برخوردار است و چنانچه به مقدار زیاد مصرف شود احتمال بروز برخی بیماری ها از جمله بیماری خای عصبی را افزایش میدهد.

جیوه از عناصر سنگین به شمار می رود و استفاده زیاد آن برای بدن حکم مواد سمی را دارد.این عنصر با آنزیم های درونی بدن ترکیب و مانع از عمل آنها می شود.تجمع جیوه در بدن منجر به اختلالات شنوائی ،لرزش عضلات ،بروز بی حسی عمومی و برهم خوردن متابولیسم درونی می شودو از همه مهم تر اینکه جیوه عملکرد سیستم عصبی را مختل می کند و به رشد بافت مغزی آسیب جدی می رساند. به همین دلیل مصرف زیاد تن ماهی برای مبتلایان به بیماری های مغزی و عصبی و همچنین کودکان و مادران باردار توصیه نمی شود؛ زیرا سیستم مرکزی و عصبی جنین را که به سرعت در حال رشد است تحت تاثیر قرار می دهد.

در همین راستا سازمان استاندارد غذایی انگلیس از سال 2003 قانون محدودیت مصرف ماهی تن برای زنان باردارو شیرده وضع کرده است که بر اساس آن زنان باردار و شیرده نباید بیشتر از دوقوطی متوسط در هفته ماهی تن مصر کنند.

جالب است بدانید که با وجود نقش پیشگیری کننده ای که مصرف به اندازه ماهی تن در برابر سرطان دارد، نتیجه تحقیقی که در سال 2003 در آمریکا منتشر شده نشان می دهد :مصرف زیاد وبیش از اندازه ماهی تن ، به دلیل همراه داشتن جیوه ،احتمال بروز برخی از بیماری ها مانند سرطان را افزایش می دهد.

شاتوت و سلامت

محققان انجمن تغذیه آمریکا، شاتوت را در مقایسه با 40 نوع میوه تازه دیگر، به عنوان اولین میوه از نظر فعالیت آنتی‌اکسیدانی قرار داده‌اند که دارای فیتوکمیکال‌های قوی مانند آنتوسیانین است. آنتوسیانین رنگدانه‌ای است که رنگ سیاه شا‌توت از آن ناشی می‌شود.

شا‌توت خواص مفیدی برای سلامت دارد، از جمله جلوگیری از عفونت‌های دستگاه ادراری، سرطان، بیماری‌های وابسته به سن و حملات سکته مغزی.

شاه‌توت از ساخته شدن کلسترول بد که به بیماری‌ها و حملات قلبی منجر می‌شود، جلوگیری می‌کند. علاوه بر این، شاه‌توت دارای ویتامین‌هایA ، C و املاح روی، پتاسیم، آهن، کلسیم و منیزیم است.

سایر آنتی‌اکسیدان‌ها و فنول‌های موجود در شاتوت شامل موارد زیر هستند: الاژیک اسید، روتین، گالیک اسید، هیدروکافئیک اسید، پی کوماریک اسید سینامیک و آنتی‌اکسیدان‌های مشهور که آنها را به خوبی می‌شناسیم یعنی ویتامین‌های A و C.

وجود انواع آنتی‌اکسیدان‌های گوناگون در شاتوت، «درجه ظرفیت جذب رادیکال‌های آزاد» آن را که یک شاخص اندازه‌گیری تاثیر مواد غذایی در پیشگیری از سرطان‌ است، به رقم 5350 در هر صد گرم رسانده است. این شاخص برای زغال‌اخته حدود 9350، برای تمشک حدود 12 هزار و برای سیب عدد 3100 است.

محتوای متعادل تانن موجود در شاتوت به استحکام جداره رگ‌ها کمک کرده و از خون‌ریزی‌های پوستی جلوگیری می‌کند.

مصرف این میوه در موارد التهاب روده‌ای کمک‌کننده است.

مصرف منظم این میوه فرآیند پیرشدن را کند می‌کند و به دلیل وجود خاصیت ضد باکتریایی آن، به بهبود شرایط اسهال ناشی از باکتری‌ها کمک می‌کند.

مصرف عصاره شاتوت در افراد دچار واریس سبب کاهش نشت دیواره نازک رگ‌های خونی می‌شود. این عصاره دارای آنتی‌اکسیدان‌هایی به نام آنتوسیانیدین است. آنتوسیانیدین‌ به بهبود بافت پیوندی آسیب دیده کمک می‌کند. مصرف میوه شاتوت نیز اثر مشابهی در رفع این مشکل دارد.

پژوهشی در ایران

به گزارش شبکه خبر ایران، گروهی از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی لرستان ایران  طی پژوهشی دریافته‌اند که استفاده از عصاره برگ‌های زیتون و شاتوت در کاهش کلسترول خون و جلوگیری از رسوب چربی در رگ‌ها نیز تاثیر به سزایی دارد.

نتایج این بررسی نشان می‌دهد، مصرف عصاره دانه شنبلیله به همراه عصاره برگ‌های شاتوت و زیتون، اثر آنها را در کاهش کلسترول خون افزایش می‌دهد.

مریم فرهادی- دانش آموزکلاس دوم،4

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد